Artık herkes sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenmenin gerekli olduğunu biliyor. Tükettiğimiz besinler bizi tepeden tırnağa iyileştirirken, bazı besinler özellikle akciğer sağlığı için önemlidir. Günlük beslenme alışkanlıklarımızdan eksik etmememiz gereken bu besinler, özellikle sigara nedeniyle zayıflayan akciğerleri arındırıyor ve derin nefes almamızı sağlıyor…
Akciğer Sağlığını İyileştiren En İyi Yiyecekler Genel sağlığı iyileştirmek için besin açısından zengin bir diyet tüketmek önemlidir. Ancak bazı gıdalar akciğerlerinizi korumaya ve akciğer hastalığının ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir. İşte en önemlileri…
Zerdeçal
Zerdeçaldaki biyoaktif bir bileşik olan kurkumin, doğal bir antioksidandır ve antibakteriyel, antiviral, antiinflamatuar ve antikanser özelliklere sahiptir. Göz, cilt, kalp, beyin ve akciğer hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarından korunmamıza yardımcı olur. Kurkumin solunum sağlığını iyileştirir ve akciğer hasarını onarır.
Domates
Domates ve domates ürünleri, kronik olarak sigara içen veya astım hastası olan kişilerde solunum yolu iltihabını azaltan likopen (bir antioksidan karotenoid) içerir. Domates ayrıca iltihabı azaltan ve serbest radikallerle savaşan C vitamini içerir. Çeşitli çalışmalara göre pişmiş domates tükettiğimizde vücudumuz likopeni daha iyi emer. Pancar Pancar ve yeşillikler, kan damarlarını gevşeten ve yüksek tansiyonu düşüren, pulmoner hipertansiyon ve KOAH hastalarında akciğer fonksiyonlarını iyileştiren nitratlar bakımından zengindir. Nitratlara ek olarak pancar ve yeşillikler, bağışıklığı ve akciğer sağlığını iyileştiren C vitamini, magnezyum, potasyum ve karotenoid antioksidanlar içerir.
yeşil yapraklı sebzeler
Lahana, ıspanak ve pazı gibi yeşillikler, iltihaplanmayı ve akciğer kanseri riskini azaltan çeşitli bitki bazlı vitaminler, antioksidanlar ve fitokimyasallar içerir. Elma Düzenli elma tüketiminin doktoru uzak tuttuğu meşhur bir sözdür. Elmalar, astım ve KOAH komplikasyonları riskini azaltmaya yardımcı olan kersetin (bitkisel bir besin) açısından zengindir. Elmalar ayrıca hava yolu inflamasyonunu azaltan ve oksidatif stresi azaltan antiinflamatuar özelliklere de sahiptir. Elma kabuğu, kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olan ursolik asit açısından zengindir. Portakal Portakal C vitamini ve kalsiyum açısından zengindir. Bunlar, steroid tedavisinden sonra kaybedilen besin seviyelerini yeniler, akciğerleri KOAH ve kanserlerden korur ve akciğer sağlığını iyileştirir. Biber Biber, özellikle kırmızı biber, C vitamini açısından zengin olup akciğerlerimizi astım ve KOAH gibi çeşitli hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Bu güçlü antioksidan bakımından zengin gıda ürünü, akciğerlerimizi oksidatif hasardan korur ve akciğer fonksiyonunu iyileştirir. Yaban mersini Yaban mersini, akciğer dokusunu oksidatif hasardan koruyan ve akciğer fonksiyonunu iyileştiren besinler ve antosiyaninler açısından zengindir. Kabak, akciğer fonksiyonunu iyileştiren güçlü antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip karoten, zeaksantin ve lutein gibi karotenoidler içerir. Brokoli Brokoli, akciğerleri sigaradan veya çevre kirliliğinden kaynaklanan toksinlerin neden olduğu hasarlardan koruyan sülforafan bileşiğini içerir. Brokoli ayrıca kronik akciğer enfeksiyonlarını ve kanseri önlemek ve bağışıklığı geliştirmek için serbest radikallerle savaşan güçlü bir antioksidan olan C vitamini içerir.
Mantarlar
Mantarlar, solunum yolu iltihabını azaltmaya ve akciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek D vitamini ve beta-glukanlar açısından zengindir. Yoğurt Yoğurt selenyum, kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi birçok mineral ve antioksidan içerir. Bu besinler akciğer fonksiyonunu artırır ve KOAH riskini azaltır.
Somon ve istiridye
İstiridye ve somon gibi bazı deniz ürünleri, omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve çinko, bakır ve selenyum gibi çeşitli besinleri içerir. Bu besinler akciğer fonksiyonunu ve solunum kas gücünü iyileştirir ve sigara içenlerin KOAH’tan korunmasına yardımcı olur.
Ceviz
Ceviz, akciğer kaslarını güçlendirmeye yardımcı olan magnezyum açısından zengindir. Ayrıca akciğer iltihabını azaltan, akciğer enfeksiyonlarıyla mücadele eden ve nefes almayı kolaylaştıran omega-3 yağ asitlerini de içerirler.
Arp
Bu gıda ürününün tamamı, oksidatif hasara karşı koruma sağlayan ve akciğer sağlığını iyileştiren flavonoidler (antioksidanlar) ve E vitamini açısından zengindir.
Mercimek ve Fasulye Mercimek ve tüm fasulyeler (beyaz, siyah, kırmızı ve nohut), akciğer sağlığını iyileştirmeye ve akciğer kanseri ile KOAH’a karşı korumaya yardımcı olan lif ve besinler açısından zengindir.
Yumurta
Yumurta, solunum kaslarının gücünü artıran, hasarlı akciğer hücrelerinin onarılmasına ve normal hücrelerin büyümesine yardımcı olan protein, omega-3 yağ asitleri ve A vitamini açısından zengindir.
Kakao ve kakao bazlı ürünler
Bitter çikolata gibi kakao ve kakao ürünleri, alerjik solunum semptomlarını ve iltihaplanmayı azaltan, solunum yollarını rahatlatan ve kronik akciğer hastalıkları ve kanserlere karşı koruma sağlayan flavonoid antioksidanlar ve teobromin bileşikleri açısından zengindir.