Yaşlanmamak için beyninize yatırım yapın! Beyin sağlığı için faydalı yiyecekler nelerdir? Hafızanızı güçlendirecek yararlı öneriler …
Assoc Nöroloji Uzmanı. Süber Dikici, beynin sağlığındaki beslenmenin rolü ve beynin sağlığı üzerine açıklamaları açıkladı. Doç. Dr. Dikici, “prefrontal korteksin bir alanı olarak işlevleri tüketen ve kaybeden ilk alan. Bu bölge entelektüel davranışımızın kontrolünde yer alır. Yaşlılardaki düşünceleri takip etmek ve rastgele düşünceleri önlemek için en önemli bilişsel problemlerden biri, prefrontal korteksi” dedi.
Yaşlılık nedeniyle zihinsel regresyonun nedenleri nelerdir?
Yaşlılıktan kaynaklanan zihinsel regresyonun bir başka belirleyici faktörü, sinir hücreleri arasında iletişim sağlayan miyelinin yalıtım kapsamı ile de ilişkilidir. Dr. Dikici, “Miyelin izolasyonu azalır ve nöronal ateşleme yaşı ve yanlış elektrik sinyal bozuklukları olarak kaybolur. Sonuç olarak, beyindeki düşüncelerin iletilmesi yavaşlar. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar bu süreci hızlandıracaktır.
“Yaşlandıkça zihinsel zorluklar artabilir”
Doç. Doç. Dr. Dikici şunları söyledi: “Alzheimer hastalığında olduğu gibi, kısmen vasküler sertlikten dolayı ana damarlardan yeterli kan akışının olmaması, klasik demanslı dementikte olduğu gibi beynimizi olumsuz etkileyecektir. Öte yandan, nörokimyasal üretimin azalması beyin fonksiyonlarımızı etkileyecektir. Doğal/besin kimyasal seviyeleri.
“Monotonluk beyinden bıktı”
Doç. Dr. Dikici, “Beyin monotonluktan tükeniyor. Hayatımız çeşitlenir, beynimiz daha rahat olur. Terk edilmiş, bol ve temiz bir rutin davranış sağlanmalıdır. Vücudumuzun vücudu oksijenin yüzde 25'ini tüketse bile beynimiz vücudumuzun ağırlığıdır.
“Bitter çikolata stres için iyidir”
Bitter çikolata ayrıca Brain Health Assoc. Dr. Dikici şunları söyledi: “Kafein ve theobrin gibi bileşenler sayesinde bitter çikolatada bulunan flavonoidler beyin sağlığını destekler. İçindeki antioksidanlar, beyin hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresden korumada etkilidir. Kafein enerji seviyesini arttırır ve uyanır ve kısa -term zihinsel performansını arttırır.
“Balık serebral bir arkadaştır”
Prof. Dr. Doç. Dr. Dikici, “Balıkların bir beyin gıdası olduğu kesinlikle doğrudur. Balık yağı, vücut tarafından bal üretmek için kullanılan omega-3 yağ asitleri (özellikle Dokoza'nın Egzanoik asit) sağlayan temel bir gıda kaynağıdır.
Sebze tüketmenin önemi
Yeşil yapraklı sebzelerin (özellikle B9 vitamini) folik asit (özellikle ıspanak, pazı ve lahana) miktarı, ilişkili olduğu için beyin fonksiyonlarını destekler. Dr. Dikici, “K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, sinir hücreleri arasında iletişim kuran beyin hücrelerini korur. Demir ve magnezyum zihinsel denetim ve konsantrasyonu iyileştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, düzenli olarak tüketildiğinde beyin sağlığını koruyarak hücreleri onarmada etkilidir.”
“Ceviz beynin fonksiyonel gelişimi açısından yenebilir”
Cevizdeki omega-3 yağ asitlerinin beynin fonksiyonel gelişimi için önemli olduğunu teyit ederek. Dr. Dikici, “Beyin hücrelerinin yapısının korunması, sinirin bulaşmasıyla desteklenir. Beyin için bir başka avantaj, yaşlanma sürecinde bilişsel düşüşü yavaşlatarak hücreleri oksidatif stresten korumaktır. Aynı zamanda Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar.
“Oblivion'a karşı kabak çekirdeği tercih edilebilir”
Magnezyum açısından zengin balkabağı tohumları, ilişkili sinir hücrelerinin bulaşmasında önemli bir rol oynar. Dr. Dikici şu bilgileri paylaştı: “Bu nedenle, stres ve anksiyete zihinsel sağlığı azaltır. Çinko ve demir içeren bir gıda olduğu için bilişsel düşüş ve hafıza sorunlarına karşı tüketilebilir. Kolin -zengin yumurtalar, kişinin hafızanın ve öğrenme becerilerinin gelişimine katkıda bulunur. Yaşlanma nedeniyle bilişsel düşüşü önler, portakal ve çizik, beynin beyninde zengindir.”
“Risk faktörleri kontrol edilmelidir”
Son olarak, beyin sağlığını korumak için yeterli fiziksel aktivite, sağlıklı uyku, temiz hava ve sağlıklı beslenme son derece önemlidir. Dr. Dikici, “Kan basıncı, kan şekeri, lipitler ve kilo yüksekliği, stres ve görsel yetmezlik ve işitme, risk faktörleri denenmeli ve kontrol edilmelidir” dedi.
(DHA)